Pružanje usluga psihosocijalne pomoći i usluga zdravstvene skrbi u sklopu projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta”
8. April 2020.
USLUGE PSIHOLOŠKOG SAVJETOVANJA
9. April 2020.
Show all

Biomehanika pokreta

Pokret je život, odnosno život bez pokreta je nezamisliv. Ipak, pokret nije samo tijelo, već usklađeno funkcioniranje psihološkog i fizičkog dijela ljudskog bića. Te dvije cjeline neodvojive su. Stoga smo projektom „Neurotrening i biomehanika pokreta“ objedinili znanja različitih struka: psihologa, psihijatra, kineziologa, kineziterapeuta i fizioterapeuta. Cilj nam je braniteljskoj populaciji ponuditi cjelovito rješenje u kontekstu dijagnostike i rada, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete života. 

 

Što je biomehanika pokreta?

Svaki čovjek je različit, a to pravilo vrijedi i za pokret. Neki od naših pokreta su kvalitetni, što znači da se ne umaramo radeći ih, te brzo i precizno obavljamo željeni zadatak. No, neke pokrete ne radimo dobro i dugoročno njihovo ponavljanje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Uzroci tome često su loše usvojeni obrasci kretanja, količina pretrpljenog stresa, prethodne ozljede i ortopedska pomagala koja se koriste. Primjerice, sjedimo li više na jednoj strani zdjelice ili hodamo oslanjajući se više na jednu nogu, vrlo vjerojatno imamo ili ćemo imati problem za kralježnicom. Ortopedska pomagala ipak nisu idealna zamjena, no zbog jedne nemogućnosti, ne moramo nužno trpjeti u ostatku tijela. S druge pak strane nakupljeni stres koji se na primjer može manifestirati konstantnih trbušnim kontrakcijama i nepravilnim disanjem, može uzrokovati problem u donjem dijelu leđa. Naša je ideja djelovati na problem u oba smjera.

 

Što nudimo našim korisnicima?

Našim korisnicima nudimo najsuvremeniju dijagnostiku pokreta u preciznosti od 1/10 milimetra. Koristimo kinematički sustav koji se sastoji od 8 kamera koje snimaju pokret i računala sa software-om koji prikupljene podatke analiziraju. Elektromiografskim uređajem mjerimo aktivnost željenih mišića, a predobarografskim senzorima kako se oslanjamo na podlogu – stopalima u stajanju ili zdjelicom u sijedu. Na taj način s lakoćom uviđamo deficite u kretanju.

 

Što s dobivenim rezultatima dijagnostike?

Na osnovu dobivenih rezultata određuju se ciljevi i redoslijed rada. Fizioterapeut temeljem eventualne prethodne zdravstvene dokumentacije i obavljenog pregleda, prema potrebi pristupa terapijama i daje svoje mišljenje. Kineziolog i kineziterapeut sastavljaju vježbe koje korisnik provodi s nama i dobiva program samostalnog vježbanja za kod kuće. Periodično testiramo napredak i korigiramo program postoji li za to potreba. Vježbe se sastavljaju prema standardnim principima medicinske i kineziološke struke, a u ”bezizlaznim” situacijama koristimo Feldenkrais metodu – laganu, a vrlo učinkovitu u radu na motoričkim obrascima.

 

Tko želi znati više?

Ako želite znati više o biomehaničkoj dijagnostici i načinu vježbanja, možete pogledati primjere na internetu:

  1. Video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=HLLjBMpGScY&feature=emb_logo

Laboratorij američke vojske koji se sastoji simulacije različitih vremenskih uvjeta i mjerenja fizioloških odgovora tijela na njih. Također, u biomehaničkom dijelu istraživanja proučavaju se utjecaji nošenja opreme na hodanje i trčanje.

  1. Tekst: https://eu.montgomeryadvertiser.com/story/news/2014/11/10/grant-offers-veterans-chance-walk/18824077/

Primjer sličnog programa financiranog od strane američke vlade za svoje ratne veterane. Program obuhvaća biomehaničku analizu hoda, uključujući utjecaj ortopedskih pomagala na simetriju opterećenja obje strane tijela.