Biomehanika pokreta
9. April 2020.
Sretan Uskrs!
10. April 2020.
Show all

USLUGE PSIHOLOŠKOG SAVJETOVANJA

U sklopu projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta” financiranog od Europskog socijalnog fonda (ESF), Udruga Rast nudi usluge pružanja psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te članovima njihovih obitelji. Kao jedan aspekt psihosocijalne pomoći, nudi se usluga psihološkog savjetovanja. 

 

PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE 

Psihološko savjetovanje je proces jačanja kapaciteta pojedinaca za uspješnije prevladavanje problema s kojima im se teško samostalno nositi. 

U procesu savjetovanja ti se problemi preoblikuju u ciljeve, koji se zatim dijele na manje, jasno definirane korake kojima se postepeno dolazi do rješenja. Konačni cilj savjetovanja jest povećanje osjećaja sreće i životnog zadovoljstva pojedinca

Psihološko savjetovanje namijenjeno je ljudima različitih životnih dobi i iskustava koji:

– imaju životne probleme poput poteškoća u obiteljskim ili socijalnim odnosima, nezaposlenosti, bolesti, usamljenosti, ovisnosti, gubitka bliske osobe, žalovanja…

– imaju poteškoća s prilagodbom na životne promjene

–  iskazuju simptome sniženog (depresivnog) i/ili anksioznog raspoloženja 

– traže pomoć u promjeni nezdravih ili nezadovoljavajućih životnih navika i stila života

–  zainteresirani su za rad na sebi, postizanje unutrašnjeg zadovoljstva i poboljšanja odnosa s okolinom. 

 

Usluge psihološkog savjetovanja nudimo: 

 

  • Hrvatskim braniteljima/stradalnicima Domovinskog rata

 

Nakon što osoba doživi traumatski događaj, isti ju događaj može proganjati još godinama. Tipični traumatski događaji uključuju borbu, seksualni ili fizički napad, zatočeništvo, mučenje, prirodne katastrofe, životno ugrožavajuće nesreće, dijagnozu životno ugrožavajuće bolesti… Posljedice doživljene traume mogu biti izražene u obliku simptoma poput ponavljajućih sjećanja na traumatski događaj koja se neprestano pojavljuju, noćnih mora, nesanice, osjećaja kao da se ponovno proživljava traumatski događaj, izbjegavanja stvari ili mjesta koja podsjećaju na traumu, zlouporabe alkohola ili psihoaktivnih supstanci, osjećaja emocionalne otupjelosti, izoliranja od obitelji i prijatelja, osjećaja stalne opasnosti i slične simptome. 

Ako doživljavate neke od navedenih simptoma koji vas ograničavaju u svakodnevnom funkcioniranju, smanjuju vam opće zadovoljstvo životom te se zbog njih osjećate bespomoćno, pozivamo vas da se s povjerenjem javite našim stručnim savjetnicima (psihologu i/ili psihijatru). Za sve upite i dogovor oko termina možete kontaktirati nas kontaktirati na broj 095 5858 537 svakim radnim danom u vremenu od 10 – 13 sati ili na e-mail savjetovanje@udruga-rast.hr

 

U slučaju da naš stručni tim nije dostupan u trenutku Vašeg poziva, molimo Vas da pošaljete SMS poruku, te ćemo Vas povratno kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

 

  • Članovima obitelji hrvatskog branitelja Domovinskog rata

 

  • Supružnicima 
  • Djeci
  • Roditeljima 
  • Ostalim članovima uže obitelji

 

Traumatski događaj ne utječe samo na osobu koja je neposredno doživjela traumu, već također  i na bliske kontakte pojedinca kao što su to članovi obitelji. Osobe koje nisu bile direktno izložene traumatskom događaju, nakon dobivanja informacija o traumi indirektno od osobe koja jest doživjela traumu, mogu također razviti simptome poput poteškoća sa spavanjem, noćnih mora, zastrašujućih misli i slika traume. 

 

Članovi obitelji imaju značajnu ulogu u pružanju potpore osobi koja je bila izložena traumi te ponekad zanemaruju vlastitu potrebu za adekvatnom podrškom.  

 

Stoga ako se osjećate potišteno ili prestrašeno, niste sigurni pružate li osobi koja je doživjela traumu podršku na pravi način, imate poteškoća sa spavanjem, želite naučiti kako se bolje nositi sa stresom ili niste sigurni kako biste riješili neki drugi problem koji vas muči, za sve upite i dogovor oko termina možete kontaktirati naše stručne savjetnike (psihologa i psihijatra) na broj 095 5858 537 svakim radnim danom u vremenu od 10 – 13 sati ili na e-mail savjetovanje@udruga-rast.hr  

 

U slučaju da naš stručni tim nije dostupan u trenutku Vašeg poziva, molimo Vas da pošaljete SMS poruku, te ćemo Vas povratno kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

 

Također, djeci nudimo pomoć i podršku ako imaju emocionalnih i/ili ponašajnih poteškoća, poteškoća u komunikaciji i odnosima, poteškoća s učenjem, koncentracijom, te raznim drugim poteškoćama. 

 

*Savjetovanje i rad s djetetom započinje dogovorom i pismenim pristankom roditelja. 

 

 

Kako je u tijeku epidemija bolesti COVID-19, savjetovanje se trenutno provodi isključivo putem telefonske linije ili e-mail-a.