Rehabilitacija boli u donjem dijelu leđa – terapeut mag. cin. Filip Bolčević
17. February 2021.
Uspješno završena provedba projekta “Pružanje psihosocijalne i fizioterapeutske podrške te kinezioloških usluga korektivnog vježbanja hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji uslijed epidemije bolesti COVID-19“
10. March 2021.
Show all

Feldenkrais metoda vježbi

U sklopu projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta” koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Udruga RAST, pružaju se usluge psihosocijalne pomoći i zdravstvene skrbi. Usluge zdravstvene skrbi uključuju rad s stručnjacima kineziologom, fizioterapeutom i kineziterapeutom koji s korisnikom provode individualizirani program vježbi sastavljen prema njihovim specifičnim potrebama na temelju biomehaničke dijagnostike. U vježbama se koristi i popularna, te vrlo učinkovita Feldenkrais metoda o kojoj možete više saznati u nastavku članka.

Što je Feldenkrais metoda?

Feldenkrais metodu osmislio je izraelski fizičar Moshe Feldenkrais. U sjevernoameričkom podneblju poznata je kao metoda somatskog (tjelesnog) učenja. Metoda nije terapeutske prirode jer ne liječi, već proučava i usmjerena je na stvaranje uvjeta za organsko učenje pokreta.

Temeljne postavke metode naglašavaju važnost funkcije živčanog sustava. Uzroci problematičnog ili nedovoljno kvalitetnog kretanja leže u obrascima prema kojima se mišićni sustav aktivira. Idealno stanje strukture kretanja nije realno upravo zbog različitosti u fazama učenja. Naime, onog trenutka kada učeni pokret postaje funkcionalan, automatiziran i upotrebljiv u svakodnevnici, kvalitativni razvoj u pravilu se postupno smanjuje.

Feldenkrais metoda proučava mogućnosti promjene navika i kvalitetnije iskorištavanje kapaciteta čovjeka. Djelovanjem na razvoj živčanog sustava postiže se biomehanička optimalizacija, tj. bolja organizacija pokreta. To je moguće postići zahvaljujući sposobnosti živčanog sustava na reorganizaciju. Praktičan rad naglašava individualni pristup u procesu samoučenja.

Efekt ponovnog učenja postiže se vrlo polaganim pokretima i bez suda učitelja o dostignutom rezultatu u određenom vremenu. Učenje je vođeno osjetom i zadovoljstvom, svakim se pokušajem izbjegava višak pokreta koje osjećamo kao „pogrešan“, tj. neugodan i težak. Osjetom razlikujemo kretnje, a pogreške su dobrodošle. Želimo li nešto mijenjati, moramo obratiti pažnju na to kako radimo pokret. Sve njegove dijelove valja osvijestiti i jedino „kako“ nas vodi do kvalitete. Jednostavnije, Feldenkrais metodom činimo jedan korak natrag da bi napravili dva naprijed.

Životna težnja po prirodi čovjeka usmjerena je ka stalnom traženju udobnosti. Živčani sustav prihvaća lakši i ugodniji pokret. Jednostranost rješenja rezultira anksioznošću, dok višestranost vodi prema kreativnosti, slobodi i boljem izražavanju pravog sebe. Feldenkrais metodom možemo povećati opseg pokreta, unaprijediti držanje, poboljšati fleksibilnost i koordinaciju te postignuti lakoću kretanja kontroliranom mišićnom inhibicijom. Otkrijte kako tjelesni razvoj integracijom utječe na psihološki i emocionalni aspekt čovjekova života.

Feldenkrais metoda u praktičnom smislu provodi se u dva oblika vježbanja: svjesnost kroz pokret (Awareness Through Movement, skraćeno ATM) i funkcionalna integracija (Functional Integration, skraćeno FI).

Kako se osvještava pokret?

Učitelj pažljivo daje upute riječima prema kojima pojedinac ili grupa izvode pokrete. Upute omogućavaju izvedbu individualnim ritmom, opsegom i načinom pokreta kako bi se potaknuo spontani proces samoučenja. Vježbajući učimo racionalno koristiti svoje tijelo, povećavamo slobodu pokreta i razmišljanja, postajemo komunikativniji i svjesniji stvari koje nas čine zadovoljnom osobom.

Funkcionalna integracija

Ovakav oblik rada intenzivniji je i primjenjuje se u situacijama „1 na 1“ gdje učitelj izvodi različite pokrete pomažući klijentu. Komunikacija je neverbalna i zasniva se na dodiru. Pokreti su polagani, nježni i ugodni. Klijent najčešće leži na posebnom niskom stolu, sjedi na stolici ili u nekom drugom položaju koji pruža udobnost i sigurnost. Kome je namijenjena Feldenkrais metoda? Feldenkrais metoda namijenjena je rekreativnim i profesionalnim sportašima, plesačima, glumcima, glazbenicima. Razvoj kvalitete pokreta može biti preventiva dobrom zdravlju i kondiciji, ali i pomoć u rješavanju akutnih i kroničnih problema poput: bolova u leđima, vratu, ramenima, kukovima, koljenima i stopalima. Također može pomoći ljudima sa multiplom sklerozom, cerebralnom paralizom i moždanim udarom. Metodu koriste mlađe i starije osobe kako bi zadržali ili ostvarili sposobnost lakoće kretanja, poboljšanja ravnoteže, vida i kvalitete sna. Pomaže svima onima koji žele postići bolju tjelesnu organizaciju, bolju kreativnost i rezultate u svakodnevnici.

IZVOR: prirodanpokret.hr