Portal Braniteljski.hr
29. April 2014.

Istraživanje – identitet i skrb

U sklopu Javnog natječaja “Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata” Udruga RAST provodi projekt “Istraživanje – identitet i skrb”, financiran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Provedba projekta je započela u rujnu 2019. godine, te će trajati do kraja kolovoza 2021., a provodi se u partnerstvu s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Zborom udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Kulturnim multimedijalnim edukacijskim taborom.

Cilj ovoga programa je kroz primjenu suvremenih istraživanja iz polja psihologije i sociologije proučiti karakteristike (životne vrijednosti, identitet i sl.) u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima te na široj braniteljskoj i stradalničkoj populaciji. Na temelju rezultata istraživanja dobit će se različiti prediktori koji će biti kvalitetna podloga za izradu daljnjih koraka u cilju poboljšanja kvalitete života i psihološkog osnaživanja braniteljske populacije te članova njihovih obitelji. Znanstveno – istraživačkim pristupom problemima djeluje se i na osvješćivanje znanstvene i šire društvene zajednice o doprinosu hrvatskih branitelja u stvaranju nezavisne Republike Hrvatske kao i o važnosti kontinuiranoga rada s osobama koje su posredno ili neposredno doživjele ratne strahote te sa članovima njihovih obitelji.

Ovim projektom želimo istražiti karakteristike i potrebe osoba koje su na posredan (direktno sudjelovanje u ratu) ili neposredan (članovi obitelji ) način bili uključeni u ratna zbivanja kako bi se objasnili koji psihosocijalni faktori utječu na kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i njihovo psihosocijalno osnaživanje te time osigurali opći cilj podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.