Predstavljanje projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta” na konferenciji “Ostani uz mene”
17. September 2020.
Odavanje počasti žrtvama Vukovara i Škabrnje
19. November 2020.
Show all

Nove aktivnosti projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta”

Udruga RAST je u postupku javne nabave kupila opremu potrebnu za provođenje daljnjih aktivnosti projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta” koji se provodi u okviru poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”.

U postupku je nabavljen uređaj za mjerenje aktivacije mišića EMG, bežični senzorni ulošci za mjerenje sile pritiska o podlogu te neurobiofeedback uređaj.

 

Putem neurobiofeedback uređaja, u sklopu pružanja usluga psihosocijalne pomoći, naši stručnjaci psiholozi osim edukativnih psiholoških savjetovanja i zrcalne terapije, s  korisnicima provode Neurofeedback treninge. Neurofeedback je terapijska metoda u kojoj pratimo električnu aktivnost mozga putem računala kako bismo dobili informaciju o tome kakav obrazac moždane aktivnosti pojedinac iskazuje. Specifični obrasci moždane aktivnosti povezuju se s određenim poteškoćama kao što su primjerice poremećaji raspoloženja, poremećaji spavanja, tjeskoba i stres, loša koncentracija, glavobolja i ostalo… Pomoću neurofeedback metode moguće je postupno mijenjati te specifične obrasce moždane aktivnosti, naučiti mozak da funkcionira bolje i time smanjiti ili ukloniti simptome poteškoća u funkcioniranju.

Kako izgleda Neurobiofeedback trening?

Terapeut stavlja korisniku elektrode koje bilježe moždane valove na tjeme i na ušne resice. Te elektrode spojene su s uređajem koji prosljeđuje informacije o moždanim valovima u računalo terapeuta, a iste se informacije prikazuju i na drugom ekranu u koji gleda korisnik, no kod korisnika se one pojavljuju u jednom drugom obliku, primjerice u obliku videoigre ili u obliku igranog filma koji im služe za trening. Upravljajući videoigrom, korisnik zapravo upravlja svojim moždanim valovima, a nastojeći unaprijediti igru, ujedno unaprjeđuje moždanu aktivnost.

 

 

U sklopu pružanja usluga zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, djeluju naši stručnjaci kineziologije, kineziterapije i fizioterapije. Temeljem razgovora s korisnikom i testiranja posebnom biomehaničkom opremom (EMG – mjerenje mišićne aktivnosti i mjerenje pritiska stopala o podlogu senzornim ulošcima), naš tim detektira ključne probleme pri fizičkom kretanju. Ovakav oblik nadstandarda u dijagnostici uvelike pomaže u sastavljanju individualiziranog programa vježbi prilagođenog potrebama i mogućnostima korisnika. Stručnjaci potom program provode s korisnikom onoliko koliko to bude potrebno, a zatim korisnik program može provoditi i samostalno kod kuće.

Uređaj za mjerenje aktivacije mišića i Bežični senzorni ulošci

Elektromiografski uređaj (EMG) služi snimanju električnih potencijala uslijed aktivacije mišića. Uređaj veličine baterije dvostranom trakom lijepi se na kožu ispod mišića, te pri pokretu, bežičnim putem šalje signale koji se obrađuju računalom u stvarnom vremenu. Ovakva dijagnostika jako je važna u otkrivanju koji mišić radi slabije i ne uključuje se adekvatno u pokret. Također, uslijed ozljeda važno je imati informaciju dolazi li uopće signal iz središnjeg živčanog sustava do mišića. Analogno tome, donosi se odluka o vrsti terapije odnosno treninga. Često uzrok problemima u zglobovima i mišićima upravo je neravnomjerna raspodjela mišićnog rada i oslonca kroz koštani sustav.

Senzorni ulošci koriste se u mjerenju raspodjele težine tijela na stopala tijekom hodanja i trčanja. Stopala u navedenim aktivnostima imaju ulogu oslonca, a sastoje se od velikog broja kostiju i mišića koji svojom interakcijom pružaju oslonac. Kvaliteta tog oslonca uvelike definira posturu i kompletnu biomehaniku pokreta korisnika. Ulošci se stavljaju u obuću korisnika koju inače koristi. Bežičnim putem u stvarnom vremenu na računalu analiziramo dobivene podatke o pritisku svakog pojedinog djela stopala. Program nam omogućava mjerenje ravnoteže, računanje centra pritiska, iscrtavanje krivulje kontakta s podlogom, vrijeme kontakta s podlogom, silu pritiska lijeve i desne noge i slično. Također je moguće precizno dati upute za izradu ortopedskih uložaka, ako postoji potreba.

Za više informacija i prijavu za sudjelovanje u projektu kontaktirajte nas na:

E -mail: udruga.rast2003@gmail.com

Telefon: 095 5858 537