Odluka o odabiru ponuditelja u postupku javne nabave
18. August 2020.
Nove aktivnosti projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta”
7. October 2020.

Predstavljanje projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta” na konferenciji “Ostani uz mene”

Dana 18. i 19. rujna 2020. godine, Udruga RAST će sudjelovati na konferenciji “Ostani uz mene”. Na konferenciji će sudjelovati stručnjaci psiholozi angažirani na projektu “Neurotrening i biomehanika pokreta” kako bi predstavili projekt i usluge koje se pružaju u sklopu projekta.

Projekt će predstaviti Sandra Šućurović, mag. psych., kao idejna začetnica projekta i dopredsjednica Udruge RAST. Konferenciju organizira Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu zajedno s Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora. Konferencija će se održati povodom 10 godina od osnutka Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine – CEPAMET, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osnivanje CEPAMET-a bio je jedan od vodećih ciljeva javno-zdravstvene akcije pod nazivom „Ostani uz mene”, koju je 2010. godine pokrenulo Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s brojnim drugim institucijama i udrugama. Prije deset godina započeto je sa sloganom Ostani uz mene, potom sloganom Čini dobro, osjećaj se dobro, pa onda sloganom Brinimo zajedno, da bi došli do slogana Služiti čovjeku-putokaz humanosti u medicini.

U brojnim aktivnostima CEPAMET-a do danas je sudjelovalo više tisuća zdravstvenih profesionalaca, članova raznih nevladinih udruga, volontera i bolesnika, koji su tragali za odgovorom na pitanje što zapravo znači umijeće medicine (ars
medica), kako u preventivnoj i kurativnoj, tako i u palijativnoj medicini. Zajednički korijen svih programa i projekata bio je stavljanje najvećega naglaska na odnos čovjeka i čovjeka u medicini, u kojem treba njegovati empatiju, nadu, povjerenje,
privrženost, služenje i čovječnost.

Teme konferencije:

1. Palijativna medicina – civilizacijski iskorak u „stoljeću uma“
2. Edukacija prije implementacije – primjeri dobre prakse
(od srednje škole do trajnog medicinskog usavršavanja)
3. Palijativna medicina u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
4. Palijativna medicina u bolničkom sustavu
5. Javno-zdravstveni aspekti palijativne medicine
6. Palijativna skrb branitelja
7. Pedijatrijska palijativna skrb
8. Palijativna skrb za oboljele od demencije
9. Znanstvena istraživanja iz područja palijativne medicine
10. Korištenje sredstava EU fondova s ciljem razvoja palijativne medicine
11. Komunikacijski izazovi u palijativnoj medicini
12. Uloga medija u palijativnoj medicini
13. Publicistika iz područja palijativne medicine
14. Uloga udruga civilnog društva u palijativnoj medicini
15. „Value based health care“ – kako najbolje liječiti osobu, a ne samo dijagnozu
16. Quo vadis – palijativna medicina sutra?
17. Uloga lokalne zajednice u razvoju palijativne medicine

Zbog situacije s epidemijom virusa COVID – 19, konferencija će se održati virtualno, bez fizičkog prisustvovanja.

Udruga RAST će putem prezentacije svoj projekt “NeurotreningOstani i biomehanika pokreta”, kojim doprinosi brizi i skrbi za branitelje koja je usmjerena na pojedinca, predstaviti u sklopu teme Palijativna skrb branitelja.

FOTO: Ostani uz mene