Projekt Sportski i mentalni trening
14. May 2018.
Sportski i mentalni trening u svrhu psihosocijalnog osnaživanja i poboljšanja kvalitete života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji 2017.-2018.
15. July 2018.
Show all

Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima

Članovi Udruge Rast prisustvovali su Simpoziju pod nazivom „Simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata (zakonski okviri i EU projekti)“.

Na Simpoziju smo saznali korisne informacije o Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kao i mogućnostima koje pružaju EU fondovi za udruge iz Domovinskog rata.

Organizator Simpozija bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, u sklopu provedbe EU projekata “Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata – Faza 1” i “Stručno usavršavanje djelatnika Ministarstva hrvatskih branitelja”. Simpozij se održavao od 17. do 19. svibnja 2018. godine na Zagrebačkom velesajmu.

Simpozij u trajanju od tri dana

Prvoga dana, simpozij je otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ističući u svojem govoru četiri glavna cilja simpozija:

– Analizirati načine primjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN, br. 121/17) te osigurati jedinstveno postupanje nadležnih tijela u njegovoj primjeni;

– Analizirati dostupne mogućnosti koje pružaju EU fondovi za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata u razdoblju do 2020. godine te informirati o novim mogućnostima do 2030. godine;

– Analizirati dostupne mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga hrvatskih branitelja kao i korištenja mjera za zadruge i OPG-ove hrvatskih branitelja;

– Provesti prezentacije i radionice u svrhu jačanja kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Drugi dan simpozija, u skladu s tematikom, otvorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, a program je obuhvaćao teme i panele o zdravstvenoj i stambenoj zaštiti hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Treći dan simpozija bio je rezerviran za održavanje panela o mogućnostima korištenja mjera za zapošljavanje hrvatskih branitelja i mjera za zadruge i OPG-ove hrvatskih branitelja. Isto tako, održane su prezentacije o PTSP-u te radionica o asertivnoj komunikaciji.

Sudjelovao velik broj stručnjaka

Simpozij je okupio velik broj stručnjaka iz više ministarstava, kao i drugih tijela državne i javne uprave, čije je područje povezano s hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata te koji sudjeluju u provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Osim toga, na simpoziju su sudjelovale udruge iz Domovinskog rata, zadruge hrvatskih branitelja, Centri za psihosocijalnu skrb, Nacionalni centar za psihotraumu, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Dom hrvatskih veterana te tvrtke Podravka d.d. i Pevec d.d.

Širok raspon tema učinio je ovaj Simpozij vrlo kvalitetnim i zanimljivim velikom broju ljudi, a Više informacija o EU fondovima o kojima je bilo riječi na panelu pod nazivom “EU fondovi za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata” možete pronaći na internetskim stranicama www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.