Edukativna radionica “Timski duh u poslovnom okruženju”
11. December 2018.
Sportski i mentalni trening u svrhu psihosocijalnog osnaživanja i poboljšanja kvalitete života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji 2018.-2019.
15. May 2019.
Show all

Projekt Narativna psihoterapija – „Ispričaj mi priču“

Projekt se provodi od kolovoza 2018. do kolovoza 2019. godine.

Cilj je projekta utjecati na psihosocijalno osnaživanje njegovih sudionika te na poboljšanje kvalitete življenja kroz izvođenje narativne psihoterapije i promociju iste, što sudionicima omogućuje da kroz pričanje životnih i ratnih priča reinterpretiraju događaje koji su oblikovali njihove živote tako da osnaže svoju ličnost i mentalno zdravlje, učinkovito se nose sa svakodnevicom i prepoznaju sam utjecaj događaja iz Domovinskog rata na njihove živote. U projekt su uključeni branitelji i stradalnici Domovinskog rata.

Projekt se provodi kroz sljedeće aktivnosti:

– Priprema izvoditelja intervjua, o narativnoj psihoterapiji i provođenju iste.

– Testiranje na izraženost simptoma PTSP-a kod sudionika projekta prije izvođenja narativne psihoterapije te poslije izvođenja iste.

– Provođenje narativne psihoterapije kroz izvođenje intervjua.

Ciljana skupina su branitelji i stradalnici Domovinskog rata koji su dio partnerskih organizacija. Osim njih, u projektu sudjeluju i provoditelji narativne terapije. S obzirom na to da je zdravlje (i tjelesno i mentalno) jedan od najvažnijih pokazatelja i čimbenika zadovoljstva kvalitetom života pojedinca, jasno je kako će se interakcijom sudionika projekta kroz narativnu terapiju izravno utjecati i na njihovo psihosocijalno osnaživanje te borbu protiv socijalne isključenosti.

Projekt se provodi u suradnji s udrugom Kulturni multimedijalni edukacijski tabor, Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata i Zborom udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Sudionici projekta i nakon isteka financijske podrške moći će u Udruzi Rast sudjelovati u izvođenju narativne psihoterapije te tako utjecati na poboljšanje vlastitog psihofizičkog stanja i kvalitete življenja. Znanja i vještine stečene tijekom provođenja narativne psihoterapije ne mogu se izbrisati, a Udruga Rast pobrinut će se da se one nastave kontinuirano razvijati kroz njihovu primjenu u svakodnevnom životu. Uz to, dobiveni fotografski i tekstualni materijali ostaju kao trajni zapis u obliku „Priča ratnika“ i sudionicima projekta, ali i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti.

Istovremeno se kroz zajedničke aktivnosti stvara nova mreža poznanstava koja utječe na poboljšanje socijalne prilagodbe svih sudionika te smanjuje mogućnost socijalne isključenosti.