Sportski i mentalni trening
1. May 2014.
Portal Braniteljski.hr
29. April 2014.

Narativna psihoterapija – Ispričaj mi priču

“Narativna psihoterapija – Ispričaj mi priču” je projekt koji Udruga provodi od 2018. godine u suradnji s partnerima. Partnerske organizacije na ovom projektu su Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Kulturni multimedijalni edukacijski tabor. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja i provodi se u okviru Javnog natječaja “Psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata”.

Cilj je projekta utjecati na psihosocijalno osnaživanje njegovih sudionika te na poboljšanje kvalitete življenja kroz izvođenje narativne psihoterapije i promociju iste, što će sudionicima omogućiti da kroz pričanje životnih i ratnih priča reinterpretiraju događaje koji su oblikovali njihove živote tako da osnaže svoju ličnost i mentalno zdravlje, učinkovito se nose sa svakodnevicom i prepoznaju sam utjecaj događaja iz Domovinskog rata na njihove živote.

Dokazano je da narativna psihoterapija kroz pričanje i reinterpretaciju životnih događaja povoljno utječe na mentalno zdravlje, pri čemu je temeljna tehnika eksternalizacija problema, kojom se olakšava razumijevanje uzoraka ponašanja pojedinca, na koje se onda može pozitivno utjecati kako bi se postigla bolja kvaliteta života pojedinca (Robjant i Fazel, 2010.). Uz to, narativna psihoterapija pokazala se kao dobra intervencija kod osoba koje boluju od PTSP-a. Narativna psihoterapija pomaže u pronalasku smisla osobnog identiteta pojedinca te mu pomaže da svoje probleme shvati u cjelokupnom društvenom kontekstu, što onda utječe i na smanjene mogućnosti socijalne isključenosti ciljane skupine.
Ciljana skupina su branitelji i stradalnici Domovinskog rata koji su dio partnerskih organizacija. Osim njih, u projektu će sudjelovati i provoditelji narativne terapije, koji će proći posebnu edukaciju potrebnu za izvođenje samog projekta. S obzirom na to da je zdravlje (i tjelesno i mentalno) jedan od najvažnijih pokazatelja i čimbenika zadovoljstva kvalitetom života pojedinca, jasno je kako se interakcijom sudionika projekta kroz narativnu terapiju izravno utječe i na njihovo psihosocijalno osnaživanje te borbu protiv socijalne isključenosti.