Dan državnosti Republike Hrvatske
31. May 2020.
Pružanje psihosocijalne i fizioterapeutske podrške te kinezioloških usluga korektivnog vježbanja hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji uslijed epidemije bolesti COVID-19
15. July 2020.
Show all

Zrcalna (mirror) terapija

Što je zrcalna terapija?

Zrcalna (ili mirror) terapija je tehnika koja na neurološkoj i psihološkoj razini pomaže u ponovnom učenju korištenja oštećenih ekstremiteta. Ideja terapije je remodulirati mozak izvođenjem pokreta zdravim ekstremitetom ispred ogledala čime se stvara vizualna iluzija da se pokret izvodi oštećenim ekstremitetom.

Kako izgleda zrcalna terapija?

U zrcalnoj terapiji korištenjem ogledala nastojimo osvijestiti tjelesne pokrete i direktno utjecati na izvor boli. Provodi se na način da ispred zrcala postavljamo zdravu stranu tijela korisnika. Korisnik zatim izvodi pokrete sa zdravom stranom tijela, prilikom čega gleda odraz svojih pokreta u zrcalu dok mu je oštećeni ekstremitet skriven iza ogledala, čime se stvara virtualna iluzija koja rezultira pozitivnom povratnom informacijom prema dijelu mozga koji je oštećen ili treba pomoć. Jednostavnije rečeno, izvođenjem pokreta na opisani način mozak se zavarava te mu se čini da je pokret koji se vidi u ogledalu izveden oštećenim ekstremitetom.
Kada učimo neku novu motoričku vještinu, u našem mozgu aktivira se sustav zrcalnih neurona. Ti su neuroni aktivirani i pri izvođenju određene radnje, ali i pri samom promatranju druge osobe kako izvodi tu istu radnju. Dakle, kada gledamo izvođenje nekog pokreta, naš mozak može simulirati učinke tog pokreta kojeg promatramo.

Koliko traje seansa zrcalne terapije?

Trajanje jedne seanse zrcalne terapije kreće se od najmanje 10 minuta, dok maksimalno trajanje seanse ovisi o kognitivnim sposobnostima osobe ili negativnim nuspojavama. Najčešće trajanje jest oko 30 minuta.

Za koje poteškoće se zrcalna terapija koristi?
Dokazano se uspješno koristi kod osoba koje pate od:
• fantomske boli kod amputiranog uda
• moždanog udara (budući da su mehanizmi oporavka najistaknutiji u prva tri mjeseca nakon moždanog udara, smatra se da je najučinkovitije primijeniti terapiju unutar tog vremenskog okvira)
• traumatskih povreda glave

Zrcalna terapija u potpunosti je bezbolna te remodulira mehanizme boli.