Poziv na ispunjavanje ankete za projekt ”Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije-smjernice za budućnost.“
29. March 2021.
Udruga RAST želi Vam sretan i blagoslovljen Uskrs!
1. April 2021.
Show all

Biomehanička dijagnostika za članove udruge HVIDRA Grada Zagreba

Dana, 23.03.2021. godine, u sklopu projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta” organiziran je posjet udruzi HVIDRA Grada Zagreba. U dogovoru s predstavnicima udruge HVIDRA GZ, projektni tim Udruge RAST je proveo biomehaničku dijagnostiku pokreta na 7 novih korisnika.

Tijekom posjete je predstavljen projekt i projektne aktivnosti, te je s korisnicima ispunjen upitnik o njihovom zdravstvenom stanju, a potom provedena dijagnostika. Dijagnostika se provodila putem suvremenih uređaja nabavljenih u sklopu projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta”, a koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Sustav za biomehaniku pokreta se sastoji od kinematičkog sustava za snimanje pokreta koji se sastoji od 8 kamera koje precizno snimaju pokrete korisnika kako bi se detektirale poteškoće u kretnjama, preopterećenosti pojedinih mišića i zglobova i sl., zatim uređaja za mjerenje aktivacije mišića i bežičnih senzornih uložaka koji služe mjerenju sile pritiska na podlogu. Na temelju dobivenih dijagnostika, tim stručnjaka (kineziolog, kineziterapeut i fizioterapeut), sastavljaju individualne programe terapije za korisnike, koji se baziraju na njihovim specifičnim problemima i poteškoćama u fizičkom kretanju. Nakon što dobiju svoje izrađene dijagnostike i programe terapije, moći će se obratiti stručnjacima angažiranima na projektu “Neurotrening i biomehanika pokreta” kako bi dogovorili dinamiku provođenja samih terapija.